Hafız Hoca Hacı BAYRAM EREN

Hadim’de 1315 (miladi 1899) yılında doğmuştur. Himmetoğulları Obasına mensuptur.

Babası; Molla Ahmet oğlu Hasan, anası; Dağal’dan Hasan Ali kızı Döne’dir.  Ablaları Elif  (Evciler’de) ve 1311 doğumlu Fatma (Hacı Ali İlhan eşi), kardeşleri 1321 doğumlu İbrahim (Muzaffer Eren’in babası) ve 1322 doğumlu Mustafa (Ramazan Eren’in babası)’dır. Eşi Arife olup evladı maneviyesi (Ablasının torunu) vardır. 

Çocukluğunda köydeki Sıbyan Mektebi’nde okuduktan sonra tahsiline Çivril Medresesi’nde devam etmiş, meşhur (aslen Kavaklar’lı olan)büyük üstat Hasan Efendi’den ders almış ve bu Medrese’den tam hafız olarak mezun olmuştur.

Genç yaşında 1925-1930 yıllarında Köy Muhtarı olmuştur.
Muhtarlığında zarar-ziyan sebebiyle Ahmet Hoca’nın (amcasının oğlu Ahmet İlhan) ineğini bağlattığı için araları açılmış ve muhtarlık görevinden sonra köyünden ayrılarak Mollaveliler (şimdiki Reşadiye)’de İmamlık yapmaya başlamış, sonra Tokça’da İmamlık yapmıştır.

Soyadı Kanununa göre 1934 yılında Eren soyadını almıştır.

1936 tarihli İmam Liyakat Belgesi vardır.

1945 yılında imam olarak Hançalar’a gelmiş ve aynı zamanda Hançalar’da açılan Kur’an Kursu’nda Kur’an Kursu Hocası olarak görev yapmıştır.

1950 yılında Kur’an Kursu hafızlık okulu haline getirilmiş ve burada çok sayıda hafız yetiştirmiş, çevrede Bayram Hoca namıyla ünlenmiştir.

Talebesi arasında Hadim’den; Ali Kaymaz, Bayram Ali Aktay, Ali İhsan Turgut, Mehmet Baydar, Remzi Öztürk, Hüseyin Vural, Halis Korkmaz, Osman Gencer, Osman Oğuz, İbrahim Çavdar ve çevre köylerden pek çok kişi vardır. 

      1952 yılında hac farizasını yerine getirerek HACI olmuştur. 

      Hançalar’da Kur’an Kursu Hocası olarak görev yapmakta iken 58 yıl önce 58 yaşında 17 Kasım 1957 tarihinde vefat etmiştir. Hançalar Kabristanında medfundur. 

      Allah Rahmet Eylesin.

   Ahmet AYDINLI Resmi Kişisel sitesi