BELEN KAHVESİ

Yıl 2005. Yer İstanbul  Yenibosna’daki Moral FM radyosunun canlı yayın stüdyosu. 

Yaren programının yapımcı ve sunucusu Ahmet Aydınlı, Egenin öykü ve türkülerinin işlendiği Yaren programında canlı yayında.

Ahmet Aydınlı yayın prensibi gereği, her hafta bir türkü ve öyküsünü anlatıyor, seçtiği konunun canlı tanıklarını telefona bağlayıp doğrudan kaynağından temiz ve doğru bilgi almak için  o yılların  Muğla valisi Hüseyin Aksoy ile canlı yayında konuşuyor;

- Sayın valim iyi günler diliyorum. Yaren programında bu hafta Ormancı Türküsü ve öyküsünü işliyoruz. Muğlanın en meşhur türküsü olarak Ormancı türküsü ve öyküsü hakkında neler söylemek istersiniz?

- Muğla’nın Gevenes ve Kozağaç köyleri civarındaki ormanlarda bir yangın çıkar. Yangın kısa sürede kontrol altına alınır, etrafı çevrilir. O sırada Mustafa ve Tevfik adlı iki samimi dost ve birbirini seven iki arkadaş Belen kahvesine oturmuş dama oynamaktadır. Tevfik Cezayir, Gevenes köyünün muhtarıdır. Aynı zamanda yörede herkesin yardımına koşan ve sevilen bir kişidir.

Orman muhafaza memuru olan Sarı Mehmet  (İn) etrafı çevrilen yangının kontrolden çıkmaması için Belen kahvesine gelerek muhtardan bekçi ister. Muhtar iş zamanı olması sebebiyle köylünün yorgun olduğunu düşünüp, bekçi vermek istemez. Gece saat 9.30 Ormancı, tuttuğu zaptı muhtara  imzalatmak ister, muhtar Tevfik oyunun kritik anı olsa gerek ki, ormancının isteğini yerine getirmez.

Olaya kızan ormancı dama masasındaki taşları devirir. Diğer oyuncu Mustafa, dökülen taşları yerine toplar ve ormancıya ‘Sen sarhoşsun, çek git’ der. Ormancı inatlaşır, söz anlamaz. İkinci kez masayı devirir. Bu kez Mustafa ile aralarında tartışma çıkar. Mustafa sinirlenerek ormancıya tokat atar. Ormancı Sarı Mehmet yanındaki kamayı çeker ve Mustafa’yı kolundan yaralar. Mustafa olayın şoku ile tabancasını çıkartır ve bu esnada oyun arkadaşı Muhtar Tevfik ‘Yapma!’ diyerek silahın üzerine atılır. Bir kaza sonucu Mustafa’nın tabancası iki kez patlar ve kurşunlar Tevfik’e değer. Mustafa, arkadaşı Tevfik ile ilgilenirken ormancı kaçar. Ama onu da Mustafa silahıyla topuğundan ve kalçasından yaralar. 

Köylüler, Mustafa’yı yatıştırırlar ve daha fazla olay çıkmaması için tabancasını elinden alırlar. Muhtar Tevfik ise Muğla Devlet Hastanesine kaldırılır. Ancak aldığı yaraların sonucu kan kaybından ölür. 

İşte bir kaza sonucu meydana gelen bir ölüm olayını konu alan ‘Ormancı’ türküsü Muğla folklorik değerlerinin en güzel örneklerinden biri olmuştur.

- Sayın valim bu olayın yaşandığı yer hala duruyor mu? Orayı gelip görmek isteyenler olursa nereye gelmeleri gerekir?

- Ahmet bey, ilginize teşekkür ediyorum. Belen kahvesi halen ayakta yıkılmamış ama bakımsız. Dinleyicilerimiz bize müsaade etsinler, bir yıl içinde orayı restore ettirelim öyle davet edelim olmaz mı?

- Tabii ki sayın valim. yayınımıza katıldığınız ve Ormancı Türküsü ve öyküsü hakkında bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederiz.

- Biz teşekkür ederiz, iyi yayınlar dileriz. 

 

Aradan 1 yıl geçer. Yine yaren programında bu defa Çökertme Türküsü ve öyküsü işleniyor. Program yapımcı ve sunucusu Ahmet Aydınlı canlı yayında tekrar Muğla valisi Hüseyin Aksoya bağlanıyor. 

- Sayın valim iyi günler. 1 yıl aradan sonra tekrar sizinle canlı yayındayız efendim, programımıza hoş geldiniz.

- Hoş bulduk sayın Aydınlı.

- Sayın valim geçen sene Ormancı Türküsünün tanıtımı programında birlikteydik. Aradan bir yıl geçti, şimdi de Çökertme türküsünün öyküsünü sizden dinlemek isteriz.

- Ahmet bey, öncelikle Moral Fm radyosunun değerli yaren programı dinleyicilerine selamlarımı sunmak istiyorum. Çökertme türküsüne geçmeden önce dinleyicilerimize ve size bir davette bulunmak istiyorum. 

- Buyrun sayın valim.

- Geçen sene Ormancı Türküsü programında bir söz vermiştik. Belen kahvesini restore ettirelim, ormancı türküsünü yaşatmak için bir çalışma yapalım demiştik. 

- Evet sayın valim.

- İşte sizin o programınızdan sonra Muğla Belediyesi ve İl Kültür müdürlüğü ile bir toplantı yaptık. Belediyemiz Belen kahvesini sahibinden satın aldı. Orayı aslına uygun olarak restore ettirdi. İçine de ormancı türküsünü mizansen olarak yaşatacak şekilde türküde adı geçenlerin mumdan heykelleri yaptırıldı. Artık dinleyicilerimizi MuğlayaYerkesik ilçesi Gevenes köyü Belen kahvesine davet edebiliriz. Başta sizi radyo yöneticilerini ve bütün dinleyicilerimizi davet ediyorum.

- Sayın valim çok teşekkür ederim. Benim için çok büyük bir sürpriz oldu. Buna vesile olduğum için de ayrıca mutlu oldum. Bütün dinleyenlerimizi ben de davet ediyorum. Yolunuz Muğlaya düşerse Ormancı türküsünün yaşandığı Belen kahvesini mutlaka ziyaret ediniz. 






   Ahmet AYDINLI Resmi Kişisel sitesi