Ahmet Aydınlı ( 1961-?..)

Doğduğu yerin hikayesi:Egenin şirin şehri Denizlinin Çal İlçesi Hançalar (Hancılar) kasabasında 8 Haziran 1961 de dünyaya geldi. Baba adı  Süleyman, anne adı Haticedir. Aydınlılar sülalesindendir. Sülalenin adı,büyük  dedesinin Aydın ili ile ilişkisinden gelmektedir.  

 

Doğduğu Hançalar Kasabası,  İzmir Konya – Halep – Çin ipekyonun geçtiği, tarihi 1000 yıla dayanan , halkı Oğuz Türklerinin Kayı boyundan gelen yörük beylerinin kurduğu bir yerleşim yeridir. 1176 yılında Çal-Çivril ovasında Bizanslılarla yapılan ve Selçuklu Sultanı II.Kılıçarslanın  zaferi ile sonuçlanan Miryakefalon savaşından sonra gelen Selçuklu uç beylerinin getirdiği yörükler tarafından kurulan bir yerleşim yeridir. İpekyolu kervanlarının geçtiği yer olması sebebi ile Menderes Nehri kıyısında kurulan Kayı Pazarına gelen kervanların konakladığı hanların bulunduğu yer olduğu için adı Hancılar olarak anılmıştır. Cumhuriyetle birlikte değişen yerleşim yerlerinin adları ile birlikte adı Çal ilçesine bağlı olmasından dolayı Hançalar olarak değişmiştir. Ancak doğru ifade “Hancılar” dır.

 

Adının hikayesi: Babası Süleyman Aydınlı 1935 doğumlu olup, 1945-1957 yılları arasında Hançalarda imamlık ve kuran kursu hocalığı yapan Bayram hocanın talebesidir. Bayram hocanın evladı olmadığı için talebelerine adının konmasını eşi tarafından vasiyet edilmiştir. Hocanın 1957 yılında ani ölümü üzerine 1959 yılında doğan Süleyman hocanın ilk oğluna Bayram adı verirler. Çok güzel bir bebek olan Bayram bebek 6 aylık iken nazardan çatlayarak ölür. 1961 yılında ikinci çocuk dünyaya gelir. Bu bebeğe  Süleyman Aydınlının 12yaşında iken dam başından düşerek ölen Ahmet isimli erkek kardeşinin adını verirler. Ancak göbek adını “bayram” resmi adını Ahmet olarak kayıtlara geçirirler. Böylece 1961 yılında Süleyman-Hatice çiftinin yaşayan ilk erkek evlatlarının adı  nüfusda Ahmet, aile içinde Bayram olarak anılmaya başlanır. Ahmet , aile içinde ve etrafında Bayram olarak çağrılırken resmi adının Ahmet olduğunu ilkokula başladığı 6 yaşında öğrenecektir. 

 

Hayat Hikayesi:Kuranda zikredildiği gibi , insanlar doğdukları burçların karakteristik özelliklerini taşırlar. Ahmet , ikizler burcunun tam bir karakteristik örneğidir. İyimser, hayata ve olaylara daima pozitif bakan, hep bardağın dolu tarafını gören, her türlü güzellikten etkilenen ve hoşlanan, kokulara ve renklere karşı duyarlı ve hassas, dokunmatik yapıda, merhametli, şefkatli, cömert, ince ruhlu, centilmen, insancıl, romantik, empatik ve sempatik bir karakterdir. Bu karakteri onun hareketli yaşamında sık sık hatalar yapmasına sebep olsa da hayatta başarı grafiği sürekli yüksektir.

 

İlkokula 1967 de mahallesindeki çimenlik ilkokulunda başlar. 1972 de Hançalar ilkokulunu bitirir. 1972 de başladığı Hançalar ortaokulunu 1974 de bitirir. 1974 de başladığı Denizli İ.H.L de 2 yıl okur sonra 1976 da Burdur yatılı İHL ne devam eder, 1978 de mezun olur.  1978 de yatılı okuduğu için mecburi hizmete başlar. İlk görev yeri Aydın ili Çine ilçesi Doğanyurt köyü imamlığıdır. 17 yaşında bir köy imamı. Bir elinde Üniversiteye hazırlıkkitabı , diğer elinde kuranı kerim , henüz bıyıkları yeni terlemiş bir delikanlı. Köyde kimse onun hocaları olduğuna epey bir inanmaz. Müftü katibi maaş bile vermez. Sonunda mahkemeden kaza-i rüşt kararı alır da , hakim kararı ile rüştünü ispat eder, ilk maaşını alır.

 

1978 de ilk üniversite sınavında İzmir iktisat fakültesini kazanır. Ancak anarşik olaylar sebebi ile kayıt yaptıramaz. 1979 yılında üniversite sınavlarında yine iktisat fakültesine ön kayıt hakkı  kazanır ise de düğünü sebebi ile kayıt yaptıramaz ve ailesinin isteği üzerine evlendirilir. Evlidir ama o yine üniversite giriş sınavlarına çalışır. 1980 yılı  ÖSS de Bursa iktisat fakültesini kazanır. 12 Eylül 1980 ihtilali sebebi ile duran anarşik olaylardan sonra üniversiteye kaydolur.

 

1 Ekim 1980 de başladığı Bursa İktisadi Ticari İlimler Akademisinde, 1 Ekim 1984 de Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Kamu Yönetimi bölümünden mezun olur.

 

İlk hedefi kaymakam , ikinci hedefi diplomat olmaktır. İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarına başvurur. İhtilal döneminin askeri yöneticileri uygun bulmazlar. Çünkü İmam Hatiplidir. Namı diğer “kolejli”.  Özel sektörde iş arar. Askerliği yapmadığı için o da  olmaz. Bu sırada , istanbulda fabrikaları olan “ Selahattin Karagöz” ile tanışır. Onun isteği üzerine kısa dönem askerlik yapar ve dönüşünde İstanbuldaOrsel A.Ş de  işe başlar.

 

Amcası Yusuf Aydınlının damatları olduğu Karagöz ailesinin zengin ve genç işadamı “Selahattin Karagöz “ ile hayatta 2 defa yolları kesişecektir. İlk karşılaşmaları 1985 yılında Orsel Çelik Eşya ve Mobilya fabrikalarında olacaktır. İstanbul Bayrampaşadaki iş yerinde Selahattin Karagöz patron, Ahmet Aydınlı Satış pazarlama müdürüdür.  İkinci karşılaşmaları tam tam 10 yıl sonra 1995 de İstanbul BezmiAlem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesinde olacaktır. Burada ise Ahmet Aydınlı Genel Müdür, Selahattin Karagöz ise çalışanı konumunda Kantin müdürüdür.   ( Bu konuda bir roman bile yazılabilir.)

 

1986 da başladığı Orsel Mobilya fabrikasından 1987 de ayrılır. 1987 yılında İstanbul Başer ColgatePalmolive firmasında Denetçi olarak çalışmaya başlar. 1989 yılında Hayat Kimya Bingo deterjan fabrikası tarafından Satış Müdürü olarak transfer edilir. 1991 yılında Gökkuşağı sprey boya ve parfüm fabrikasına önce satış müdürü, sonra da ortak olur. 1993 yılında hacca gider, döndüğünde iş yerindeki mafya olayları sebebi ile işini kaybeder.  1993-1994 yıllarında Üniversal Endüstriyel ürünler firmasını kurar. Ancak sermayesizlik sebebi ile şirket kapanır. 1994 de İstanbul Vakıf Gureba  Hastanesine İşletmeler Genel Müdürü olur. 1996 yılında görevinden istifa eder. Aynı gün Camkaro mozaik fabrikalarına genel müdür olur.

 

Bu arada 1976 yılından beri içinde olduğu MTTB ve 1980 sonrası devamı olan Birlik Vakfı ile sivil toplum çalışmalarını sürdürür. Vakıf çalışmalarında Genel Başkan  İsmail Kahramanın yanında aktif olarak yer alır. 1997 de İsmail Kahramanın Kültür Bakanı olması ile Bakanlık projelerinde yer almaya başlar.

 

1994 yılında özel radyoların kurulması ile Moral FM radyosunda 1995 de Divan, , 1999 da Yaren 2005 de Yeni Yıldız programlarını hazırlar ve sunar. 10 yıl süre ile radyoda canlı yayında  programcılık ve sunuculuk yapar.

 

1999 yılına kadar sürdürdüğü Camkaro mozaik fabrikasındaki genel müdürlük  görevinden  10 Ağustos 1999 tarihinde ayrılır ve aynı gün  Anadolu Cam Mozak fabrikasını satın alır. Fakat 6 gün sonra 16 Ağustos 1999 İstanbul depremi ile Avcılardaki fabrika ve satış mağazaları yıkılınca ticaret ve sanayiciliğe bir virgül koyar. Fabrika ve mağazalar kapanır. Hayat durmuştur. Borçlar, alacaklar, hayaller, hedefler, deprem enkazları arasında yok olur gider.

 

2000 yılında Grup danışmanlık şahıs firmasını kurar. İlk işi Alman Piller firmasının Türkiye temsilciliği ve danışmanlığıdır. 2002 yılında bu görevini başarı ile tamamlar. 2003 yılında  Ak parti İstanbul İl başkanlığında Dış İlişkiler komisyonunda görev alır. 2003 yılında başlayan AB müzakere süreci içinde yer alır ve Ankarada AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Ulusal Ajansta eğitimler alır. Proje uzmanı olarak yetişir. Halen sürdürdüğü Proje danışmanlığı mesleği başlamıştır. 2000 yılında kurduğu Grup danışmanlık firmasını 2004 yılında  Ankaraya taşır ve Ankara Ticaret Odasının 001 numaralı danışmanlık sektörü  üyesi olur.

 

8 Haziran 2005 tarihinde ( yani 44 .yaş gününde) Denizliden ev alarak taşınırlar. Artık yaşam İstanbul- Ankara- Denizli arasında devam etmektedir. Denizliden ayrıldığı 1975 yılından tam 40 yıl sonra 2005 yılında tekrar Denizliye döner.

 

2004 ile 2010 yılları arasında Başbakanlık, Kültür Turizm Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve  Orman Bakanlığının çeşitli projelerinde danışmanlık yapar. Birçok proje üretir ve yönetir.

 

2008 yılında Başbakanlık Tanıtma Fonu Projesi ile Fransadaki Medeniyet Köprüsü  derneği işbirliği ile AB Projeder koordinatörü olarak, FransanınBelfort şehrinde  Fransa- Türkiye arasında kültür projesini hazırlar ve uygular. 

 

Yine 2004- 2010 yılları arasında, Kütahya, İstanbul Bağcılar, İzmir Çiğli, Antalya Büyükşehir ve Kepez Belediye Başkanlıklarında  danışmanlık  yapar.

 

Danışmanlık işinin yanısıra 2011 yılında DenizlideEmma Alternatif enerji sistemleri firmasını kurarsa da yine sermayesizlik sebebi ile firma 2012 de kapanır.

 

Denizlide kurduğu AB Proje Uzmanları Derneği ile ticaret odaları, ihracatçı Birlikleri, Üniversiteler ve işadamları derneklerinde onlarca seminer ve konferanslar verir.

 

2012 yılında Denizlide kurduğu 1071-den 2071 e Binyıl Tarih Kültür ve Sanat Derneği ile “ Sultanlar ve Başkanlar” projesini hazırlar ve İstanbulda Bayrampaşa Kültür merkezinde Osmanlı Sultanları defilesi ve sergisi olarak sunar.

 

Halen, Grup Danışmanlık AB Proje ve Mühendislik Hizmetleri  San. Tic. Ltd. Şti firmasının sahibi olarak Denizli ve Ankaradaki proje ofislerinde, ıpardtkdk, kkydp, kalkınma ajansları hibe projeleri, Başbakanlık, Ekonomi Bakanlığı hibe proje  çalışmalarına devam etmektedir. Yurtiçinde ve yurt dışında 148 cıvarında proje tamamlamıştır. 

   Ahmet AYDINLI Resmi Kişisel sitesi